Нова українська школа

ДІТИ ЧЕКАЮТЬ НА ЗМІНИ

В Україні з 01 вересня 2018 року всі українські школи розпочали працювати за новим Законом України про освіту (від 05 вересня 2017 року за №2145-VІІІ), який зупинить негативні тенденції, перетворить українську школу на важіль соціальної рівності та згуртованості, економічного розвитку і конкурентоспроможності України. Це довготермінова реформа, яка розпочалась вже зараз. План упровадження передбачає наступність дій і відповідне ресурсне забезпечення на кожному етапі, а також враховує загальний контекст суспільних змін.

Про НУШ коротко

Новини НУШ: веб-ресурс "Нова українська школа"

Структура нової української школи:

І. Початкова школа: 1, 2, 3, 4 класи – 4 роки;

ІІ. Базова середня школа (гімназія): 5, 6, 7, 8, 9 класи – 5 років;

ІІІ. Профільна середня школа (академічного спрямування – академічний ліцей, професійного спрямування – професійний ліцей) : 10, 11, 12 класи – 3 роки.

Ключові компетентності нової української школи:

Спілкування державною ( і рідною у разі відмінності) мовами;

Спілкування іноземними мовами;

Математична грамотність;

Компетентності в природничих науках і технологіях;

Інформаційно-цифрова компетентність;

Уміння вчитися впродовж життя;

Соціальні і громадянські компетентності;

Підприємливість;

Загальнокультурна грамотність;

Екологічна грамотність і здорове життя.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року №988-р «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року»

Закон України Про освіту

Закон України "Про повну загальну середню освіту"

Держстандарт для початкової школи

Держстандарт базової середньої освіти

Наказ МОН України від 13.07.2017 року №1021 «Про організаційні питання запровадження Концепції Нової української школи у ЗНЗ І ступеня»

Оцінювання в 1-4 класах НУШ Наказ Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 №813 "Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти"

Оцінювання НУШ 5-9 класи

Випускники нової школи:

ОСВІЧЕНІ УКРАЇНЦІ

Всебічно розвинені, відповідальні громадяни та патріоти, здатні до ризику та інновацій, - ось хто поведе українську економіку вперед у XXI сторіччі.

ОСОБИСТІСТЬ

Цілісна особистість, усебічно розвинена, здатна до критичного мислення.

ПАТРІОТ

Патріот з активною позицією, який діє згідно з морально-етичними принципами і здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини.

ІННОВАТОР

Інноватор, здатний змінювати навколишній світ, розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, учитися впродовж життя.